Μίκης Θεοδωράκης-Μουσική για τον Κινηματογράφο (14/15)

[postlink]http://mikis-on-youtube.blogspot.com/2011/01/1415.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=vOpvxhrZlPkendofvid
[starttext]Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΟΡΜΠΑ : Αναμφίβολα, η πλέον δημοφιλής μουσική του Θεοδωράκη είναι «Ο χορός του Ζορμπά» από την περίφημη ταινία που σκηνοθέτησε το 1964 ο Μιχάλης Κακογιάννης. Προέκυψε από τη συναρμογή δύο πρότερων μουσικών θεμάτων του συνθέτη. Το πρώτο, το αργό, πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική παράσταση του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963)· το δεύτερο, με το διονυσιακό κρεσέντο, γράφτηκε με όνομα «Κρητικός χορός» για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το Ονειρο» (1961). Οι δισκογραφικές εκδόσεις που περιέχουν τον «Χορό του Ζορμπά» και διατίθενται τη στιγμή αυτή στη διεθνή αγορά πλησιάζουν τις διακόσιες!

Σε μερικές από αυτές μάλιστα προσφέρεται με τη μορφή τραγουδιού. Το πρωτοερμήνευσε, σε αυτή τη μορφή, το 1964, η Νταλιντά. Σήμερα, τις ερμηνείες της ανακαλύψαμε σε 15 διαφορετικές εκδόσεις: Εκτός από γαλλικά (La danse de Zorba), το ερμήνευσε και ιταλικά (Danza di Zorba) αλλά και αγγλικά (Dance my troubles away - Διώξε τις έγνοιες μου με τον χορό).

Στην Αγγλία, η ηχογράφησή του από τον Μαρτσέλο Μινέρμπι, το 1965, εισέβαλε πάραυτα στο βρετανικό Top 10. Η σύγχρονη ηχογράφησή του, στ' αντίπερα του Ατλαντικού, από τον τρομπετίστα Χερμπ Αλπερτ και το συγκρότημά του The Tijuana Brass έφθασε τον Φεβρουάριο του 1965 στο νο. 11 του καταλόγου επιτυχιών στις ΗΠΑ.

Η μεγάλη απήχηση της μουσικής - το συρτάκι έγινε μόδα - είχε ως αποτέλεσμα να τη συμπεριλάβουν στο ρεπερτόριό τους και να την ηχογραφήσουν πολλές διάσημες χορευτικές ορχήστρες, ακόμη και συμφωνικές.
Μα και γνωστοί μεμονωμένοι καλλιτέχνες διασκεύασαν την ίδια μελωδία. Ανάμεσά τους, οι Τσετ Ατκινς (εμπνευστής του περίφημου ήχου της Νάσβιλ), Ρότζερ Γουίλιαμς (πιανίστας της easy listening), Ντικ Χάιμαν (επίσης πιανίστας), Φιλ Γουντς (καλός σαξοφωνίστας της τζαζ, στο περίφημο Greek Cooking), Ιβαν Μάρσαλ (με μαντολίνο), Μπάντι Μέριλ (με κιθάρα), Χοσέ Λουίς Μαρτίνες Βέγκα (με κολομβιανό τρόπο, ως «Zorba il Griego»), όπως και ο Πέπε Γιαραμίλο (με μεξικάνικο τρόπο αυτός), ενώ ο Βόιτσεκ Μρόζεκ προσφέρει τη δική του πολωνέζικη εκδοχή («Taniec Greka Zorby»). Από τον κατάλογο δεν λείπει ο πρωθιερέας της ντίσκο Ντομένικο Μονάρντο. Ενδιαφέρουσα είναι η διασκευή την οποία ηχογράφησε ο Βίνι με το συγκρότημά του The Stardusters, αφού την ερμηνεύουν σε ύφος μπαρόκ (!), αλλά και του συγκροτήματος The Marcians το οποίο, το 1990, ηχογράφησε ολόκληρο CD αφιερωμένο στον Θεοδωράκη.
Εδω απο συναυλια του Γ.ΝΤΑΛΑΡΑ με την METROPOLE ORCHESTRA του AMSTERDAM στο ΗΡΩΔΕΙΟ το 1995, αφιερωμενη στον μεγαλο Ελληνα συνθετη. [endtext]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου