Μίκη Θεοδωράκη-Κώστα Καρτελιά: "Οδύσσεια" (6/10)

[postlink]http://mikis-on-youtube.blogspot.com/2011/01/69.html[/postlink]http://www.youtube.com/watch?v=JcSHO3w8Ppgendofvid
[starttext]"Οδύσσεια" είναι ο τίτλος του έργου του Μίκη Θεοδωράκη που κυκλοφόρησε το 2007 από τη δισκογραφική εταιρεία Legend. Συνεχίζοντας το ταξίδι του στα μουσικά πελάγη, ο κορυφαίος συνθέτης μελοποίησε τους στίχους του νέου ποιητή Κώστα Καρτελιά.
Στον δίσκο αυτό, ο Μίκης Θεοδωράκης μαγεύεται από το τραγούδι των Σειρήνων, τυλίγει ενοχές τη μάγισσα Κίρκη, συναντά στ' ακρογιάλια τον έρωτα θεό και παρουσιάζει δεκατέσσερις υπέροχες μελωδίες που μιλούν για την αγάπη, τη μοναξιά και τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.
Ως ένας άλλος Οδυσσέας αφηγείται τις περιπέτειες τις δικές του και του καθενός από εμάς, αποκαλύπτοντας ότι όλοι αναζητούμε μια Ιθάκη...
Η σπουδαία συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη, επιχειρεί μια κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή, ερμηνεύοντας μοναδικά τα δεκατρία κομμάτια του δίσκου. Αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από πολύ καιρό, ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει το τραγούδι Στον Κάτω Κόσμο.
Πολύτιμοι συνεργάτες και "συνταξιδιώτες" του Μίκη Θεοδωράκη σε τούτη τη μελωδική περιπέτεια, υπήρξαν η Irina Valentinova, η οποία ανέλαβε την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση της ορχήστρας κι έπαιξε πιάνο, ο υπεύθυνος παραγωγής Γιώργος Μακράκης, καθώς και ένα εξαίρετο επιτελείο μουσικών:

Διονύσης Βαρβιτσιώτης - βιολί
Γιώργος Καλούδης - τσέλο, κρουστά
Βιβή Γκίκα - μαντολίνο
Γιάννης Σπάθας - ηλεκτρική κιθάρα
Δημήτρης Τσάκας - σαξόφωνο, κιθάρα
Αντώνης Ανδρέου - τρομπόνι, ευφώνιο
Σωκράτης Άνθης - τρομπέτα
Γιάννης Σαμπραβαλάκης - κλαρινέτο
Χρήστος Γκοτσίνας - ντραμς
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου - μπάσο
[endtext]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου